Kojení.cz

Kojení je právem dítěte i matky. Vážíme si každé maminky.

DokumentyNovinky

Zbytečné výrobky zatěžují životní prostředí

Kojenci nad 6 měsíců věku nepotřebují kojeneckou výživu. Výroba a komerční propagace těchto produktů je tedy zbytečná a představuje jen další zátěž pro životní prostředí.

Počáteční kojenecká výživa je schváleným produktem pro kojence, kteří nejsou kojeni. Kojenecké výživy, které se zaměřují na kojence nad 6 měsíců věku, jsou zbytečné a často představují zdravotní riziko, pokud jde o obezitu, cukrovku, zubní kaz a další nepřenosná onemocnění.

Dalším důležitým faktorem je dopad, který tyto výrobky mají na změnu klimatu, pokud jde o výrobu, distribuci a při prodeji v plastových obalech na jedno použití a v jedné porci.

Celosvětový obchod s těmito zbytečnými výrobky bezpochyby zvyšuje skleníkové plyny a další účinky škodlivé pro životní prostředí. Pokyny Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2016 jasně požadují, aby tyto produkty nebyly propagovány do věku 36 měsíců.

Dokumenty k této problematice v angličtině: Greenfeeding společnosti IBFAN.

Mimo jiné i tato tématika bude diskutvána ve dnech 23. – 29. listopadu 2019 na 41. zasedání Codex alimentarius  (Codex Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses- CCNFSDU) v německém Dusseldorfu.

Zdroj: Codex alimentarius | International food standards