Odstavování


Odstavování – postupně a s láskou!

Kojení je třeba chápat jako celek.
Není to jen zdroj výživy, ale:

  • Uspokojuje i citové potřeby dítěte.
  • Dlouhodobé kojení je specifický partnerský vztah mezi matkou a dítětem.

Všechny děti se dříve či později odstaví – až na to budou zralé.
Některé děti vyžadují být kojeny kratší jiné delší dobu.

Přirozené odstavování

Odstavování začíná okamžikem, kdy dítě přijme první příkrm.
Odstavování je učení dítěte přijímat jinou stravu než mateřské mléko z prsu.
Přirozené odstavování je jedinečný proces, při kterém nelze nic garantovat. Jen to, že kojení jednou určitě skončí.

Jak odstavovat?

postupně a s láskou!

  • matka se musí rozhodnout sama, musí zvážit, zda odstavení vyřeší její problém.
  • ani nemoc, operace… neznamenají, že s kojením se musí skončit, pokud matka a dítě nejsou na odstavení připravení.
  • dítě se prsu nevzdá, pokud nenabídneme jinou stejně přitažlivou náhradu.
  • je nutné zdvojnásobit denní mazlení, kontakt…
  • není chybou, když dítěti ustoupíte.
  • vyhnout se situacím, které dítěti připomínají kojení.
  • čas a trpělivost -náhlé odstavení může způsobit fyzické a citové trauma.
  • dostatek zajímavých potravin nabízet místo kojení.

Proč odstavujeme?

mateřské mléko či jeho náhražky nestačí ke krytí nutričních nároků a energetických potřeb dítěte.

Jak načasovat odstavování?

odstavování se liší od dítěte k dítěti
začíná obvykle mezi 5. a 6. měsícem
zkracuje délku výlučného kojení
časné odstavování může přispívat k rozvoji alergických reakcí a nesnášenlivosti pokrmů

Doporučení ESPGHAN (Evropská gastroenterologická a hepatologická společnost)

potraviny obsahující gluten se nemají podávat dětem do 4. – 6. měsíce, respektive do 12 měsíců, respektive 3 let
nové příkrmy přidávat postupně jeden po druhém s 3 až 5 denním intervalem
přísně kontrolovat příjem soli, cukru a koření
cereálie by měly být obohaceny o železo

Zavádění příkrmu

obyčejně jedno mléčné jídlo (jedna dávka) se nahradí jedním pokrmem po 6. měsíci věku, druhé mléčné jídlo kolem 7. měsíce a třetí mléčné jídlo kolem 8. – 9. měsíce
nový pokrm zavádět postupně, nejlépe malou lžičkou a jeho objem zvyšovat po částech

Praktická doporučení k odstavování

nejprve dítě krátce nakojit, pak 1-2 lžičky rozmělněného pokrmu
teplota jídle má dosahovat pokojové teploty nebo teploty 37°C
dítěti nabízejte příkrm i když nechce, ale nikdy nenuťte polknout (studie ukázaly, že je nutné 15 až 20 kontaktů s novou chutí)
objem tolerovaného pokrmu zvyšovat postupně

Dítě odmítající příkrm

zvolte čas, kdy je dítě klidné
nabídněte pokrm a k dítěti tiše promlouvejte
pokud dítě odmítá, vyčkejte a pokuste se později

Kdy začít s tuhou stravou?

dítě má vyvinuté svaly jazyka a úst, koordinace s polykáním
velmi často před zavedením příkrmu dítě vyžaduje častější kojení, pokud je to však před 6. měsícem, není častější pití znakem zralosti k přijímání tuhé stravy, ale znakem růstového spurtu
neplatí oblíbený mýtus o přikrmování navečer, po němž dítě prospí celou noc. Většinou se jedná o děti, které by již i bez večerního přikrmování spaly dobře
pro zavedení příkrmu neplatí ani dvojnásobek porodní hmotnosti, ani dosažení šesti kg hmotnosti, ani když dítě vyžaduje častější pití z prsu 8 – 12 krát za den. Je to normální vzorec chování dítěte, které prochází růstovým spurtem

Jak začít?

malé porce, třeba jen 1/4 čajové lžičky 1x denně
nabízet až po kojení
zavádět vždy jen jednu potravinu
pokud se objevila reakce na potravinu, je nutné ji na týden vyloučit a zkusit později
ponechat dítěti volnost při zkoušení nového příkrmu
nemixovat

Druhy příkrmu

bílé maso – zdroj bílkovin, železa, mastných kyselin
zelenina – převážně vařenou, obsahuje minerály, vitamíny a vlákninu
ovoce – jablka, hrušky, banány, švestky, meruňky, broskve.
mléčné výrobky – bílý jogurt, od 9. měsíce sýry, žervé
nápoje (okolo 9. měsíce) – kojenecká voda, přírodní ovocné šťávy ředěné kojeneckou vodou, přírodní džusy
vejce – bílek až od jednoho roku dítěte
obilná kaše – až od 1 roku dítěte, nejlepší rýžové, kukuřičné
NE:
ovocné kompoty nejsou vhodné, protože prošly tepelnou úpravou
vyhnout se koření, kečupu, hořčici,umělým sladidlům, sladkostem a přislazovaným potravinám
pozor na citrusové plody – až po roce věku z důvodu vzniku alergie