dokrm-pro-14-denni-miminko

Žaneta zeptal se před 2 měsíci

Mé 14 denní miminko má velmi malé přírůstky na váze, pediatr mi nařídil dokrmovat umělým mlékem. Je to vhodné, když má dítě pravidelnou stolici a moč? Moc se mi to nelíbí, myslím si, že tím končí kojení a připadá mi, že jsem jako matka selhala. Děkuji za odpověď 

1 Odpovědi
Laktační liga Personál odpověděl před 1 měsícem

Bohužel se k vašemu dotazu nemůžeme adekvátně vyjádřit, nevíme porodní váhu vašeho miminka a kolik vaše miminko přibírá. Dostatečný počet počůraných plen 6-9x denně a několik stoliček je pouze jedním z ukazatelů prospívání. Dále záleží na spokojenosti dítěte a na váhových přírůstcích. V 1-2 měsíci by mělo dítě přibírat 18-30g denně. Mezi 2-3 týdnem by mělo dítě dosáhnout své porodní váhy. Pokud je dokrm třeba, doporučuje se ho podávat alternativním způsobem(cévkou přímo u prsu, stříkačkou….), ne lahví. V případě zájmu si můžete pozvat domů laktační poradkyni(seznam je na našich stránkách)která se na vaše kojení podívá ,poradí vám s případným navýšením laktace a ukáže vám i jak v případě potřeby alternativně dokrmovat. Pro navýšení laktace je třeba kojit co nejčastěji (10-15x denně)a mezi kojením odstříkávat rukou nebo elektrickou odsávačkou na dvě prsa.