Krmení pouze odstříkaným mateřským mlékem


Otázky a odpovědiKategorie dotazu: Problémy při kojeníKrmení pouze odstříkaným mateřským mlékem
Pavlína zeptal se před 1 měsícem

Dobrý den,
syn narozený 38t+5 (nyní 2t), po těžkém porodu byl přiložen k prsu až po 20 hod. Od počátku se potýkáme s problémem při kojení. Sestry v porodnici vzhledem ke tvaru bradavek doporučily kloboučky. Syn sál pouze cca 5 min a poté usnul. Probudit jej byl a je obrovský problém-trvá i 10 min. Po 2 dnech zjištěná silná žloutenka a syn byl na 48h vložen na světlo. Prvních 24h krmen pouze odstříkaným MM, dalších 24h kojen + ostříkané MM jelikož vypil za cca 1h z obou prsou cca 20 ml i méně. Další den během pozorování zda se žloutenka opět nezhoršila pokračováno v kojení + dokrm odstříkaného MM cca 50 ml.
Po propuštění z porodnice stejný postup – kojení + dokrm. Pozvána laktační poradkyně ohledně přiložení k prsu, sání a dalšího postupu. Doporučeno nechat u prsu 10 min/každé, zvážit a poté dokrmit odstříkaným mlékem.
Tento postup jsme praktikovali další 4 dny, kdy se krmení z důvodu usínání a odsávání mléka protáhlo na cca 1,5-2h. Po 4 dnech zjištěno, že již nestačí odstříkané mléko a tudíž dokoupeno UM. Dány cca 4 dávky, poté pokračování v původním postupu. Vzhledem k časové náročnosti, kdy mi na spánek zůstala pouze 1h mezi kojením a po kontrole u lékaře a zjištění, že váhový přírůstek za týden je pouze 50g a žloutenka se nelepší, jsme se rozhodli krmit pouze odstříkaným MM.
Můj dotaz zní – jak zajistit, aby prsa produkovaly dostatek mléka pokud by se situace nezlepšila a bylo by nutné odstříkávat dlouhodoběji? Je vůbec reálné se dlouhodobě vyhnout UM a dokrmovat pouze odstříkaným MM? Nyní z obou prsou po 10min/každé odstříkám cca 80 ml. V tuto chvíli je dávka dostatečná, avšak s tím jak syn poroste bude požadavek na dávku mléka vyšší. Nyní dokrmujeme pravidelně co 3h, kdy je zároveň odstříkáváno.
Děkuji za radu.

1 Odpovědi
Laktační liga Personál odpověděl před 1 měsícem

Tvorba mléka by se vám měla navýšit častějším odstříkáváním.Dále je určitě velká šance,že až syn již nebude mít novorozeneckou žloutenku,nebude u prsu usínat a bude aktivní,by jste mohla syna pouze kojit.