Kvalita a nedostatek mléka


Barbora Pýchová zeptal se před 6 měsíci

Dobrý den,
synovi jsou 3 měsíce. Na prohlídce nám řekli,že spadl ze svojí křivky na grafu přibírání,a že bych měla začít s umělým mlékem alespoň na noc.
Při porodu měl 4 kila a 51cm, v 6 týdnech 59cm a 5290 g a teď na 3 měsíční kontrole měl 64cm a 6140g.
Doktroka se mě ptala,zda mám dostatek mléka. Trochu jsem tedy znervózněla a zkoušela si odsát,ale nepovedlo se. Přitom před 14 dny mi to šlo bez problému. Normálně neodsávám vůbec,ale zkoušela jsem,jestli by mi odsávání šlo,protože mi hrozilo jít na revizi a musela bych synovi odsát,kdybych byla v nemocnici. Každopádně cítím,že prsa nejsou tak plná,jako bývala.
Přijde mi,že syn prospívá. Plenek pročůrá denně dost,při každém krmení má plenku mokrou. Kojím každé 3 hodiny téměř pravidelně a to i přes noc.
Chtěla jsem se tedy zeptat,zda je možné,že bych o mléko přicházela nebo se zhoršila jeho kvalita, a co s tím připadně dělat. Přijde mi škoda začínat tak brzy s umělým mlékem.
Děkuji moc
Hezký den
S pozdravem
 
Barbora Pýchová

1 Odpovědi
Laktační liga Personál odpověděl před 6 měsíci

Nevíme co znamená, že spadl ze své váhové křivky, ale dle percentilového grafu pro kojené děti, který najdete na stránkách SZÚ a i v očkovacím průkaze je váš syn mezi 25-50 percentilem což je naprosto v pořádku(prospívání syna si tam můžete pravidelně kontrolovat). Dále záleží na tom, zda je syn spokojený a má dostatek počůraných plen(píšete, že ano).Nejvíce děti přibírají první dva měsíce, poté se váhové přírůstky snižují a děti rostou více do délky.V tomto věku již maminky nemají prsa tolik nalitá jako na začátku kojení a vůbec to nemusí znamenat,že je mléka málo. Pouze se jeho tvorba přizpůsobila poptávce dítěte.Pokud by dítě skutečně neprospívalo,má se nejdříve doporučit přidat kojení.Pokud se stravujete pestře a nedržíte žádné diety(vegan,vegetarian)vaše mléko je určitě v pořádku.