malé přírůstky

Lucie zeptal se před 3 roky

Dobrý den, prosím o radu. Dcera narozená (38+4tt) 1.8.16 PV 2,97kg/47cm, plně kojena, nyní necelých 5 měsíců, přestala přibírat. Váhové přírůstky: 8dni 2,86kg,12dni 2,96kg, 16dni 3,17kg, 6 týdnů 4,09kg/51cm, 3měsíce 4,91kg 60 cm, 4měsíce 5,12kg, 4,5měsíce 5,11kg/ 63 cm, dnes 21.12. 5,16kg. Mám s ní přijít na převážení zase za týden a pokud se váhový přírůstek nezvýší, pediatrička by doporučila dokrmovat UM. Sama vidím, že nepřibírá, ale nebylo by lepší začít místo UM, dávat například mléčnou kaši? Moc se mi nechce ji dokrmovat UM, nehledě na to, že si myslím, že ho stejně odmítne. Po nakojení je naprosto spokojená, nepláče, je usměvavá, dle MUDr. je v PMV napřed. První vzpřímení zvládnuté dobře, přetáčí se na bříško jedním směrem, dělá „letadlo“. Kojím co 2,5 – 3h, častěji nechce, odmítá se přisát, naposled nakojím cca 19 – 20h a v noci se budí kolem 2h a poté k ránu 5- 6h. Přes den má 5 plně počůraných plen + 1 z noci hodně počůraná. Stolice je velmi sporadická 1x za 14dní až 3 týdny. Myslíte, že bych mohla mít mléko málo „tučné – výživné“? Dcera je mé 3 dítě, oba syny jsem kojila bez problémů do 13 měsíců. Děkuji za Vaši odpověď. Lucie

1 Odpovědi
Laktační liga Personál odpověděl před 3 roky

K posouzení, zda dítě prospívá slouží percentilové grafy, které najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu.Dle nich je vaše dcera mezi 10-3 percentilem.Další takovou orientační pomůckou je spokojenost dítěte,6-8 počůraných plen za den, 2-4 stolice během prvních 4 týdnů.Poté již děti nemusí mít stolici i několik dní.Zavedení dokrmu by byl  krok ke snížení tvorby mléka.Pokud by skutečně dítě neprospívalo, má se doporučit nejdříve navýšení počtu kojení.Dítě kojit co 2-3 hod. ve dne v noci, prsa během kojení 4x vystřídat, mezi kojením 8x odstříkávat každý prs alespoň 10 minut.V případě dokrmu dokrmovat alternativním způsobem,ne lahví.Pokud se stravujete pestře,nedržíte žádné diety vaše mléko je určitě v pořádku.