příkrmy

Ludmila zeptal se před 3 roky

Dobrý den, mám 3,5 měsíčního, plně kojeného, syna. Poté, co 10 dní neměl stolici, jsem zašla k doktorovi, kde mi bylo sděleno, že je to normální, po předešlé návštěvě (cca 5 týdnů) nabral skoro kilo, což je dostačující. Následně jsme šli do poradny (po 5ti dnech), kde syn vážil o 100 g méně. Doktor řekl, že je možné, že stolice (se kterou jsem mu po návštěvě doktora pomohla) mohla mít 100g, ale je divné, že to za těch 5 dní nenabral zpátky. Doporučil mi, abych koupila umělou výživu a střídala to s kojením. Moc se mi do toho zatím nechce, syn v noci spí i 9 hodin, přes den je krmen po cca 2 hodinách. Teď poslední asi týden poplakává při krmení, cucá, cucá a pak začne jakoby naříkat. Nevím, jestli ho třeba nebolí bříško, protože už zase týden neměl stolici nebo jestli má hlad. Prosím o radu, zda mám vyzkoušet umělou stravu nebo nějak změnit svůj jídelníček, nebo ještě týden počkat, to máme přijít na převážení. Předem děkuji za radu

1 Odpovědi
Laktační liga Personál odpověděl před 3 roky

K posouzení ,zda dítě prospívá slouží percentilové grafy, které najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu.Další takovou orientační pomůckou je 6-8 počůraných plen za den, 2-4 stolice během prvních 4 týdnů.Poté již prospívající dítě opravdu nemusí mít stoličku i několik dní.Je možné,že neklid dítěte u prsu může souviset se zhoršeným tokem mléka z prsu.Zavedení dokrmu by však bylo dalším krokem ke snížení tvorby mléka.Pokud by skutečně dítě neprospívalo, má se doporučit nejdříve navýšení počtu kojení.Dítě kojit co 2-3 hod. ve dne v noci, prsa během kojení 4x vystřídat, mezi kojením 8x odstříkávat každý prs alespoň 10 minut.V případě dokrmu dokrmovat alternativním způsobem,ne lahví.Pokud se stravujete pestře,nedržíte žádné diety vaše mléko je určitě v pořádku.