Riziko-malé přírůstky

Iveta Grzonková zeptal se před 3 roky

 Dobrý den, máme skoro 5 měs holčičku, která od začátku přibírá velmi málo cca 60/týden.Je plně kojena a dle paní doktorky stačí, když kojené miminko alespoň něco přibere. U Vás jsem našla, že by měla přibrat min. 100g/týden.   První dceru jsem kojila 2,5 roku přibírala krásně.  Teď KOjíme po 2-2,5 h, někdy po 3 hod ve dne i v noci. Pěkně se napije z 1 prsu, ale druhý již nechce (prsa střídám, nepreferuje jedno před druhým). Opakovaně nabízím, odtříkávám (ostříkám ještě dost mléka), měním polohy….dcera není spavá, ale když se napije s druhým prsem si hraje, směje se a prostě nemá evidentně hlad. Motorický vývoj naprosto ok, veselá, točí se, usměvavá. Evidentně není moc hubená, ale oproti vrtevníkům je drobnější a útlejší…není to naducané miminko. Dle grafů má malou váhu – narozena 3,5 a 49 cm, v 5 měs 5,5 kg a 67 cm.  I přes radu MUdr jsem zkusila ji dokrmovat svým odtříkaným mlékem, nechce.
Prosím o radu:
1, má paní doktorka pravdu, že stačí takto minimální přírůstky, nebo je nutno dokrmovat?  Neškodím jí?
2. je rozhodující pouze množství mléka (mám ho více než dcera vypije), nemůže být problém, že mám málo výživné mléko (jím normálně, doplňuji i vitaamíny)?
2. čím začít dokrmovat v 5 měs. UM, nebo už můžu dát zeleninu a kaši? 
Moc děkuji

1 Odpovědi
Laktační liga Personál odpověděl před 3 roky

5ti měsíční dítě by mělo v průměru přibírat již pouze 5 g denně.K posouzení zda dítě prospívá slouží percentilové grafy, které najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu.Další takovou orientační pomůckou je 6-8 počůraných plen za den a spokojenost dítěte.Prospívání dcerky a zavádění příkrmů dále konzultujte se svou pediatričkou nebo gastroenterologem.Pokud se stravujete pestře,nedržíte žádné diety vaše mléko je určitě v pořádku.