Zpráva o výživě dětí za rok 2025 UNICEF
Tato globální zpráva – 4. v řadě zpráv UNICEF o výživě dětí zkoumá, jak nezdravé stravovací prostředí formuje stravu dětí a dospívajících a přispívá k nárůstu nadváhy a obezity. Předkládá údaje o stavu, trendech a nerovnostech v oblasti nadváhy a obezity u dětí a dospívajících a předpovídá, kdy obezita předstihne podváhu jako převládající formu podvýživy. Zkoumá také nejnovější důkazy o stravě dětí a dospívajících a zkoumá klíčové síly, které ovlivňují nezdravé potravinové prostředí. Ke zprávě je připojena každoroční statistická brožura, která představuje nejnovější klíčové statistiky o výživě dětí a žen.
Dětská nadváha a obezita již nejsou problémem několika zemí – nyní je to globální krize. Každé 5. dítě a dospívající ve školním věku ve věku 5–19 let, žije s nadváhou, spolu s jedním z 20 dětí mladších 5 let. Od roku 2000 se počet dětí a dospívajících ve školním věku žijících s nadváhou více než zdvojnásobil a zvýšil se ze 194 milionů na 391 milionů. K nejstrmějšímu nárůstu dochází v zemích s nízkými a středními příjmy, kde nyní žije více než 80 % všech dětí a dospívajících žijících s nadváhou. Ještě znepokojivější je, že obezita – závažná forma nadváhy – nyní představuje rostoucí podíl všech případů nadváhy
Alarmujících 42 % z nich je postiženo obezitou – těžkou formou nadváhy. Zároveň je široce rozšířeno vystavení marketingu ultra zpracovaných potravin a nápojů, což mění jídelníček dětí a vystavuje je riziku celoživotních zdravotních následků.
Letos poprvé obezita překonala podváhu jako dominantnější formu podvýživy mezi dětmi a dospívajícími školního věku. Od roku 2000 se výskyt obezity u dětí ve věku 5-19 let ztrojnásobil – ze 3 % na 9,4 % – zatímco výskyt podváhy klesl ze 13 % na 9,2 %.
Ultrazpracované potraviny s vysokým obsahem cukru, soli, nezdravých tuků a přísad stále více dominují obchodům, školám a digitálním platformám, podkopávají zdravou výživu a přispívají k těmto trendům. Celosvětový průzkum mezi 64 000 mladými lidmi zjistil, že 75 % si vybavuje, že v uplynulém týdnu vidělo reklamy na sladké nápoje, občerstvení nebo rychlé občerstvení, přičemž většina uvedla, že tyto reklamy zvýšily jejich touhu je konzumovat. Zpráva odhaluje, že ohromujících 60 % dospívajících ve věku 15-19 let zkonzumovalo během předchozího dne více než jedno sladké jídlo nebo nápoj.
Přesun zátěže: Od podváhy k obezitě
Oblast výživy prochází významnou a alarmující změnou. V roce 2025 bylo dosaženo historického bodu obratu: obezita mezi 5–19letými poprvé překonala podváhu (9,4 % oproti 9,2 %). To znamená hluboký posun – takový, který signalizuje naléhavou potřebu přehodnotit způsob, jakým chráníme stravu a zdraví dětí.
Strava plná nezdravých potravin a nápojů, včetně ultra zpracovaných potravin
Základ pro zdravé stravovací návyky je položen v raném věku. Mnoho malých dětí ve věku 6-23 měsíců však nekonzumuje ani ty nejzákladnější výživné potraviny, jako je zelenina nebo ovoce; vejce nebo masité potraviny. Vysoké procento malých dětí zároveň konzumuje nezdravé potraviny a nápoje. Tyto stravovací návyky přetrvávají až do dospívání – a to natolik, že nezdravé potraviny a nápoje, včetně těch, které jsou ultrazpracované, se stávají základem stravy dospívajících. Celosvětově ohromujících 60 procent dospívajících konzumovalo během předchozího dne více než jedno sladké jídlo/nápoj, 32 procent konzumovalo nealkoholické nápoje a 25 procent konzumovalo více než jednu slanou zpracovanou potravinu během předchozího dne.
Marketingový tlak na děti
Nezdravá strava je posilována silným marketingem. Globální průzkum U-Report spravovaný prostřednictvím SMS a platforem sociálních médií ukazuje, že tři ze čtyř mladých lidí viděli v uplynulém týdnu reklamy na nezdravé jídlo. Expozice je nejvyšší v zemích s vyššími středními příjmy, ale zůstává rozšířená všude, včetně nestabilních a konflikty postižených kontextů. Marketingové strategie jsou stále více digitální, cílené a neviditelné pro rodiče nebo regulační orgány, což dává ultra zpracovanému potravinářskému a nápojovému průmyslu bezprecedentní vliv na utváření jídelníčku dětí.
Cena za nečinnost
Budoucí trajektorie podvýživy u dětí a dospívajících školního věku je jasná a alarmující. Každý rok odkladu při řešení podvýživy a nezdravé stravy s sebou váže vyšší budoucí náklady na zdravotnictví, větší riziko chronických onemocnění a hlubší nerovnosti. Bez odvážných kroků k transformaci potravinového prostředí bude dnešní generace dětí čelit celoživotnímu břemenu špatného zdraví.
Mezery v údajích u dětí a dospívajících ve školním věku nadále představují značné problémy, což ztěžuje přesné hodnocení pokroku, informování politik a vedení účinných intervencí k řešení podvýživy a nezdravé stravy.
K transformaci potravinového prostředí jsou zapotřebí opatření v oblasti potravin, zdraví, vody a hygieny, vzdělávání a systémů sociální ochrany. Pro vedení tohoto úsilí je nezbytný včasný sběr dat a analýzy. Tyto údaje umožňují zemím stanovit si realistické cíle, informovat o národních plánech a porovnávat pokrok v čase. Spolu se zprávou vydáváme také statistickou brožuru, která poskytuje stručný přehled klíčových ukazatelů.
https://data.unicef.org/resources/feeding-profit-2025-child-nutrition-report/
