Odstavování – postupně a s láskou
Kojení je třeba chápat jako celek. Není to jen zdroj výživy.
Kojení má mnohem širší rozměr
- Uspokojuje i citové potřeby dítěte.
- Dlouhodobé kojení je specifický partnerský vztah mezi matkou a dítětem.
Všechny děti se dříve či později odstaví – až na to budou zralé.
Některé děti vyžadují být kojeny kratší jiné delší dobu.
Přirozené odstavování
- Odstavování začíná okamžikem, kdy dítě přijme první příkrm.
- Odstavování je učení dítěte přijímat jinou stravu než mateřské mléko z prsu.
- Přirozené odstavování je jedinečný proces, při kterém nelze nic garantovat. Jen to, že kojení jednou určitě skončí.
Jak odstavovat?
postupně a s láskou!
- matka se musí rozhodnout sama, musí zvážit, zda odstavení vyřeší její problém.
- ani nemoc, operace… neznamenají, že s kojením se musí skončit, pokud matka a dítě nejsou na odstavení připravení.
- dítě se prsu nevzdá, pokud nenabídneme jinou stejně přitažlivou náhradu.
- je nutné zdvojnásobit denní mazlení, kontakt…
- není chybou, když dítěti ustoupíte.
- vyhnout se situacím, které dítěti připomínají kojení.
- čas a trpělivost -náhlé odstavení může způsobit fyzické a citové trauma.
- dostatek zajímavých potravin nabízet místo kojení.
Proč odstavujeme?
mateřské mléko či jeho náhražky nestačí ke krytí nutričních nároků a energetických potřeb dítěte.
Jak načasovat odstavování?
odstavování se liší od dítěte k dítěti
začíná obvykle mezi 5. a 6. měsícem
zkracuje délku výlučného kojení
časné odstavování může přispívat k rozvoji alergických reakcí a nesnášenlivosti pokrmů
Doporučení ESPGHAN (Evropská gastroenterologická a hepatologická společnost)
potraviny obsahující gluten se nemají podávat dětem do 4. – 6. měsíce, respektive do 12 měsíců, respektive 3 let
nové příkrmy přidávat postupně jeden po druhém s 3 až 5 denním intervalem
přísně kontrolovat příjem soli, cukru a koření
cereálie by měly být obohaceny o železo
Zavádění příkrmu
obyčejně jedno mléčné jídlo (jedna dávka) se nahradí jedním pokrmem po 6. měsíci věku, druhé mléčné jídlo kolem 7. měsíce a třetí mléčné jídlo kolem 8. – 9. měsíce
nový pokrm zavádět postupně, nejlépe malou lžičkou a jeho objem zvyšovat po částech
Praktická doporučení k odstavování
nejprve dítě krátce nakojit, pak 1-2 lžičky rozmělněného pokrmu
teplota jídle má dosahovat pokojové teploty nebo teploty 37°C
dítěti nabízejte příkrm i když nechce, ale nikdy nenuťte polknout (studie ukázaly, že je nutné 15 až 20 kontaktů s novou chutí)
objem tolerovaného pokrmu zvyšovat postupně
Dítě odmítající příkrm
zvolte čas, kdy je dítě klidné
nabídněte pokrm a k dítěti tiše promlouvejte
pokud dítě odmítá, vyčkejte a pokuste se později
Kdy začít s tuhou stravou?
dítě má vyvinuté svaly jazyka a úst, koordinace s polykáním
velmi často před zavedením příkrmu dítě vyžaduje častější kojení, pokud je to však před 6. měsícem, není častější pití znakem zralosti k přijímání tuhé stravy, ale znakem růstového spurtu
neplatí oblíbený mýtus o přikrmování navečer, po němž dítě prospí celou noc. Většinou se jedná o děti, které by již i bez večerního přikrmování spaly dobře
pro zavedení příkrmu neplatí ani dvojnásobek porodní hmotnosti, ani dosažení šesti kg hmotnosti, ani když dítě vyžaduje častější pití z prsu 8 – 12 krát za den. Je to normální vzorec chování dítěte, které prochází růstovým spurtem
Jak začít?
malé porce, třeba jen 1/4 čajové lžičky 1x denně
nabízet až po kojení
zavádět vždy jen jednu potravinu
pokud se objevila reakce na potravinu, je nutné ji na týden vyloučit a zkusit později
ponechat dítěti volnost při zkoušení nového příkrmu
nemixovat
Druhy příkrmu
bílé maso – zdroj bílkovin, železa, mastných kyselin
zelenina – převážně vařenou, obsahuje minerály, vitamíny a vlákninu
ovoce – jablka, hrušky, banány, švestky, meruňky, broskve.
mléčné výrobky – bílý jogurt, od 9. měsíce sýry, žervé
nápoje (okolo 9. měsíce) – kojenecká voda, přírodní ovocné šťávy ředěné kojeneckou vodou, přírodní džusy
vejce – bílek až od jednoho roku dítěte
obilná kaše – až od 1 roku dítěte, nejlepší rýžové, kukuřičné
NE:
ovocné kompoty nejsou vhodné, protože prošly tepelnou úpravou
vyhnout se koření, kečupu, hořčici,umělým sladidlům, sladkostem a přislazovaným potravinám
pozor na citrusové plody – až po roce věku z důvodu vzniku alergie