Kojení.cz

Kojení je právem dítěte i matky. Vážíme si každé maminky.

Zhodnocení prospívàní

Terezie zeptal se před 12 měsíců

Dobrý den, můžu poprosit o zhodnocení přibírání miminka? 
Samozřejmě mluvím s pediatričkou. Kojení máme vydřené – hlavně pobyt na šestinedělí byl v tomto ohledu děs – že už si nechci nechat nikým ohrozit vidinu dlouhodobého kojení.
Kojení nijak neomezujeme, nemáme dudlik, kloboučky, nic. Máme hodně kontaktu.
Je spokojený, veselý, vývoj v normě, skoro nepláče ( až na růst zubů, už má 2 ) a čůrá hodně. Míval hodně apnoické pauzy, má trochu šelest na srdíčku a dlouhodobě hlen ve stolici ( vše je sledovano ). Jinak je zdravý. 
3360 49cm ( měl ale dle zdravotní sestry šílené množství smolky ) /z porodnice 3040/tyden zivota 3140/1 mesic 3610 53cm/ 2m 4600 56,5/3m 5220 59,5/4m 5760 ( delku mudr nemerila – a k váze se vyjádřila že by to mohlo být lepší )
Dnes po týdnu měl 5900
Podle grafu se drží kolem 10. percentilu ale přírůstky se zpomalují a mám strach, ze brzy nedosahneme na tu magickou 100g týdně. 
Naše Mudr doporučuje příkrmy od 4 měsíce  – a to každému. Zatím jsem je nezavedla, podle mě malý není připravený a dle dostupných informací mohu ještě počkat. Màm ale obavu aby mu mlíčko stačilo. 
Každopádně kdyby neprospíval, začneme s vysokokalorickými příkrmy. 
Moc díky za jakoukoliv radu 🙂 

1 Odpovědi
Laktační liga Personál odpověděl před 11 měsíců

Nepíšete jak je syn starý, ale pokud mu jsou 4 měsíce je průměrný váhový přírůstek kojeného dítěte 10g denně. Mezi 5-6 měsícem stačí už pouze 5g denně. Je důležité i děti vážit, protože více rostou do délky. Prospívání syna si můžete pravidelně hlídat v percentilových grafech, které by jste měla mít v očkovacím průkaze .Pokud se syn drží stále kolem 10 percentilu a nemá žádné váhové propady mělo by být vše v pořádku. Je důležité zohlednit i genetiku. Pokud vy nebo i manžel jste spíše štíhlejší postavy syn bude také drobnější….Dále záleží na tom  jak se syn chová, zda je spokojený, dostatečně čůrá, ale to píše, že je v pořádku.